Hej! Hur kan vi hjälpa till?

Kom igång
Mitt konto
Domäner & pekningar
E-post
Webbhotell
Wordpress
Utvecklare

Hur hanterar jag mina DNS-inställningar?

DNS står för Domain Name System och används för att dirigera trafiken till en domän, eller delar av den. Du kan hantera dina DNS-inställningarna i kontrollpanelen under menyn DNS. DNS kan jämföras med en telefonbok/telefonkatalog där man slår upp och kollar vart ett visst namn har för telenummer. Samma gäller för dns, man slår upp ett namn och får fram ett IP-nummer som t ex hemsidan bor på som man sedan besöker.

I DNS kan man alltså specificera vart i världen e-post, hemsidor och servrar finns. Man kan lägga till dubbla rader för att då redundans mellan 2 servrar, man kan styra så en besökare från en viss kontinent hamnar på den närmare servern med mera.

Ett domännamn delas upp i olika nivåer separerade av punkter. Tar man som exempel www.wk.se så är www en underdomän, och wk är ett huvuddomän och .se är toppdomän (tld) . Huvuddomän och toppdomän tillsammans är det man i vanligt tal kallar ett domännamn.

Det bästa sättet är att logga in i kontrollpanelen och där använda sig av "kontakta oss formuläret". På detta vis så sker inga missförstånd och vi kan validera behörigheten på den som säger upp. Skriv vad du säger upp, när kontot ska tas bort/vad som ska hända med domänen.

I det flesta fall så får man en auth kod eller EPP kod från det företag som domänen ska flyttas från. När man har fått koden så ska man logga in på vår kontrollpanel och klicka på domäner och sedan på transfer och ange domännamnet samt koden där.

OBS! Olika regler gäller för olika typer av domäner. T ex för domäner som slutar på .COM så förnyas dessa 1 år vid flytt och kostar därmed 1 års förnyelseavgift medans .SE domäner flyttas direkt och utan kostnad. Det finns även andra domänspecifika krav men dessa är de vanligaste. Om vår webbsida inte stödjer en specifik domän så kontakta oss så lägger vi in den manuellt.

För att byta ägare på ett domännamn eller annan tjänst ska den nuvarande innehavaren och den blivande innehavaren fylla i en överlåtelseblankett och skicka den till oss inskannad via e-post till support@wk.se eller via brev. När vi mottagit och behandlat er överlåtelse får du en bekräftelse på detta via e-post.

Vi sköter automatiskt förnyelserna på de domäner som är överflyttande till oss. Denna kostnad fakturerar vi normalt 45 dagar innan domänen går ut. Har domänen inte förnyats så dubbelkolla att fakturorna är betalda.

TIPS: Vill du förnya dina domäner på mer än 1 år? Meddela oss detta innan vi har skapat fakturan, annars så sker förändringen till året efter!

Det som styr till vilken hemsida du kommer till när du skriver in en webbadress i url-fältet i webbläsaren är A-pekarna och CNAME-pekarna i DNS:en. Om du ska peka en domän till ett specifikt IP-nummer med hjälp av CNAME gör du detta från vår kontrollpanel på my.wk.se »

Peka en domän med CNAME


Steg 1
Logga in i vår kontrollpanel. Följ dessa anvisningar genom att klicka här » om du inte vet hur du loggar in.


Steg 2
Klicka på "DNS" i vänsterfliken.


Steg 3
Klicka sedan på "ändrapennan" för den domän du ska peka om.


Steg 4
Som standard behöver en domän ha en A-pekare för att zonen ska fungera bra. Alla domäner som registreras hos oss och som pekas till våra namnservrar tilldelas A-pekare som går till ett av våra IP-nummer. Om du ska peka domänen till ett specifikt ip-nummer med hjälp av CNAME så klickar du på "ändrapennan" om du ska ändra ett befintligt CNAME eller så klickar du på "Lägg till pekare" om du ska lägga till nytt. OBS! glöm inte punkten på slutet av pekaren när det gäller CNAME- och MX-pekare


Steg 5
Ska du även peka domänen med www. alltså www.mydomain.se så ändrar/"Lägga till pekare" du även CNAME-pekaren med www. OBS! glöm inte punkten på slutet av pekaren när det gäller CNAME- och MX-pekare


Steg 6
Nu pekar din domän till de CNAME-pekare du angivit. Tänk på att det kan ta upp till 48 timmar innan ändringen går igenom.

Peka en domän till A-pekare

Det som styr till vilken hemsida du kommer till när du skriver in en webbadress i url-fältet i webbläsaren är A-pekarna och CNAME-pekarna i DNS:en. Om du ska peka en domän till ett specifikt IP-nummer gör du detta från vår kontrollpanel på my.wk.se »


Steg 1
Logga in i vår kontrollpanel. Följ dessa anvisningar genom att klicka här » om du inte vet hur du loggar in.


Steg 2
Klicka på "DNS" i vänsterfliken.


Steg 3
Klicka sedan på "ändrapennan" för den domän du ska peka om.

Steg 4
Som standard behöver en domän en A-pekare för att zonen ska fungera bra. Alla domäner som registreras hos oss och som pekas till våra namnservrar tilldelas A-pekare som går till ett av våra IP-nummer. Om du ska peka domänen till ett specifikt ip-nummer så klickar du på "ändrapennan" för din domän och byter ut IP-numret under "Pekare" mot det IP-nummer du önskar.

Steg 5
Ska du även peka domänen med www. alltså www.mydomain.se så ändrar/skapar du även A-pekaren med www.

Steg 6
Nu pekar din domän till den IP-adressen du angivit. Tänk på att det kan ta upp till 48 timmar innan ändringen går igenom.

Domännamn kan vara ett ord eller kombination av bokstäver och siffror som underlättar att hitta en viss webbsida eller e-postserver. Internet är uppbyggt av ip-nummer och för att du ska slippa komma ihåg dessa nummer översätts dem från nummer till namn. Domännamn kan användas till många olika saker men de vanligaste användningsområdena är e-post och webbsidor. Tillexempel wk.se är ett domännamn.

Ett bra domännamn är viktigt för att synliggöra dig och sticka ut från mängden. Det är därför viktigt att välja ett namn som är lätt förknippat med ditt varumärke. Vi rekommenderar att domänen är lätt att skriva och relativt kort och innehåller nyckelord som är viktiga för dig eller ditt företag

Logo Webbkonsulterna AB
Nästa generations webbhotell specialbyggt för WordPress! Hantera dina webbplatser snabbt och enkelt utan att behöva tänka på allt det tekniska!
Copyright © 1996 - 2023 Webbkonsulterna AB. Alla rättigheter är reserverade.
 
Alla priser är exklusive moms.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram