Webbkonsulterna WebbhotellÖVERSIKT

KUNSKAPSBANK

BETALA ONLINE

BLANKETTER & AVTAL

KONTAKTA OSS


Kunskapsbank » Övrigt

Ordlista


För att kunna lyckas på internet är det viktigt att man besitter lite kunskaper om hur det fungerar och vad diverse krångliga ord och fraser betyder. Vad passar då inte bättre än en ordlista över några vanligt förekommande ord inom webbhotell- och domännamnsbranchen på internet.

Du kanske är nybörjare på det här med hemsidor och är ute efter att just din blogg, företag eller produkt ska få så mycket exponering som möjligt på internet men inte riktigt vet var du ska börja. Om du lär dig de grundläggande begreppen har du större chans att lyckas vid till exempel sökmotoroptimering, hemsidestruktur, sökord, annonsering och länkhantering vilket är ganska viktiga komponenter för att synas och få besökare till sin hemsida. Man vill ju inte att ens produkter och tjänster inte ska synas i internetdjungeln!


Domännamn
Till exempel wk.se är ett domännamn. Domännamn kan vara ett ord eller kombination av bokstäver och siffror som underlättar att hitta en viss webbsida eller e-postserver. Internet är uppbyggt av ipnummer och för att du ska slippa komma ihåg dessa nummer översätts de från nummer till namn. Domännamn kan användas till många olika saker men de vanligaste användningsområdena är e-post och webbsidor.

Webbhotell
Ett webbhotell är en tjänst som möjliggör att den som vill kan publicera sig på internet. Man får då tillgång till en server där man kan ladda upp sin hemsida som då alltid är tillgängligt mot internet. Här på webbkonsulterna ingår det väldigt gott om utrymme på servern och obegränsat med e-postadresser.

IP-nummer
IP-nummer är din adress på internet. Varje uppkopplad enhet(dator, server, mobil, router och surfplatta) har ett eget unikt IP-nummer som används för att kommunicera med varandra. Avsändarens och mottagarens IP-adress ingår i datatrafiken som sker över internet. Alla dagens IP-nummer(IPv4) är nästan upptagna därför har en ny slags IP-nummer börjat användas som kallas IPv6. Den nya standarden har i stort sett oändligt antal adresser och som det ser ut i dagsläget kommer det aldrig bli brist på IP-nummer med IPv6. Webbkonsulterna erbjuder sina kunder både IPv4 och IPv6.

DNS
DNS(Domain Name System) är det system som gör att man kan ta sig runt på internet till olika webbsidor smidigt m.m. DNS översätter domännamn till IP-nummer och tvärtom, man skulle kunna beskriva det som en telefonbok. När man skriver in hemsidans namn i webbläsaren som man vill besöka t ex. www.wk.se så söker din dator i DNS-systemet efter vilket ip-nummer www.wk.se har. När ip-numret har hittats så ansluts du mot den hemsidan du sökte efter. Om någon nyligen har sökt efter samma hemsida så kan ip-numret finnas lagrat i cacheminnet vilket gör att det går snabbare samt att onödig datatrafik på internet undviks. I DNS finns olika slags poster som har olika funktioner. När du eftersöker ett IP-nummer till en viss hemsida(t ex. www.wk.se) så är det A-posten i DNS som används och när du ska skicka ett e-post t ex support@wk.se så är det MX-posten i DNS som används för att ta reda på vilken e-postserver som gäller.

De viktigaste DNS-posterna:

  • A: När du eftersöker ett IP-nummer(IPv4) till en viss hemsida t ex. www.wk.se så är det A-posten i DNS som används.
  • AAAA: När du eftersöker ett IP-nummer(IPv6) till en viss hemsida t ex. www.wk.se så är det AAAA-posten i DNS som används.
  • MX: Specificerar vilka servrar som hanterar e-post åt en viss domän.
  • CNAME: Denna DNS-post anger ett alias. CNAME kan inte pekas mot en IP-adress utan behöver pekas mot ett servernavn
  • TXT: Med denna DNS-post kan man skriva med kommentarer. T ex så kan man använda denna för att verifiera att man äger domänen eller ange vilka servrar som är auktoriserade för att skicka e-post från det domännamnet.
  • NS: Namnserverposter. Ändrar du dessa servrar ändrar du också var dina DNS-poster hanteras. Då är det istället A-post och MX-post m.fl. dit du pekar NS som styr.

SEO, Sökmotoroptimering
Det finns flera sökmotorer på internet. Det kan vara Google, Bing eller Eniro för att nämna några. En utav dem sticker ut markant, nämligen Google. De flesta som söker information eller är ute efter att köpa en produkt använder sig av just en sökmotor. Google har ett avancerat algoritmiskt system som har som mål att ge så relevanta sökträffar som möjligt när man söker efter något via deras tjänst. Det är här du vill hamna på första sidan och helst längst upp vilket innebär att chansen att någon kommer in på din hemsida ökar markant. Det finns mängder av tips och guider på nätet hur man optimerar sin hemsida för sökmotorer.Tillbaka
Webbkonsulterna Webbhotellet. Snabbt och smidigt. Här får du ett riktigt bra webbhotell till ett lågt pris. Snabbt och smidigt! Rating: 5
Start | Om oss | Domän | Webbhotell | Egen server | Webbutveckling | Kundtjänst | Beställ | Om webbplatsen | Sitemap
Copyright © 1996 - 2022 Webbkonsulterna AB. Alla rättigheter är reserverade. Alla priser är exkl. moms där inte annat anges.
Din ip-address är: 3.236.107.249